Zo maak je razendsnel vogelsnacks

MAAK JE EIGEN JUNGLE * Tijdens deze kille winterdagen is er buiten soms weinig aan. Dus dan doe ik winterklusjes in en om het huis. Zoals vogelsnacks maken. Er zijn op Youtube talloze filmpjes te zien met verschillende recepten en werkwijzes. Ikzelf heb een simpel recept, waarvoor je maar een paar zaken in huis hoeft te halen. Bovendien is het plasticvrij en dus vriendelijk voor de leefomgeving van onszelf en de tuindieren.

Hele jaar

Met vogelsnacks weten de vogels je tuin te vinden, je kunt ze het hele jaar door ophangen. Houd wel de plek waarin/op je het vier aanbiedt schoon, ook vogels kunnen ziek worden van een slechte hygiëne.

Vetbollen en vogelsnacks

In de handel zijn vetbollen in een groen netje te koop. Die zijn af te raden, omdat dieren in die netjes verstrikt kunnen raken, zoals egels. Ook vliegen ze makkelijk weg, de natuur in. Plastic vergaat op de lange duur tot minuscule deeltjes die in ons drinkwater en voedsel terecht kunnen komen.
Daarom maak ik mijn vogelsnacks zelf, zonder gebruik van onnodig en dieronvriendelijk wegwerpplastic.
 
Als je die zelfgemaakte vogelsnacks aan een boomtak, struik of vogelvoederhuisje voor je raam hangt, dan volg je een geweldige wildlife soap.
De koolmezen, pimpelmezen hangen eraan om lekkers te pikken en jagen elkaar weg. Zo zie je dat de koolmees de kleinere pimpelmees de baas is. De kruimels die de mezen laten vallen worden opgepikt door mussen, roodborst of merels. En de vetpotjes zijn verreweg het populairst. Ook vogels houden van vette snacks dus! Pas als ze leeg zijn, beginnen de vogels aan het losse vogelvoer of de appel. En voor het pindasnoer is acrobatiek nodig, iets wat alleen de mezen beheersen.
TIP: vogelvoer kun je het beste ‘s ochtends neerleggen of ophangen, zodat het al opgegeten is, voordat het nachtelijk ongedierte er mogelijk op afkomt.

Boodschappenlijst voor vogelsnacks

* Gemengd vogelzaad – te koop in dierspeciaalzaken, tuincentra en landwinkels OF zelfgekweekte zonnebloempitten van je eigen zonnebloemen en eventueel ongezouten rozijnen
* Plantaardig vet, in vaste vorm. Ik gebruik kokosolie/vet uit de biologische afdeling van de supermarkt. Voordeel hiervan is dat het natuurvriendelijk is geproduceerd en dat kauwen er niet van houden. Frietvet kan ook, maar jammer genoeg wordt daar vaak palmvet voor gebruikt, waar in verre landen natuur/oerwoud voor wordt opgeofferd om dat te produceren, daar lees je hier wat meer over (excuus voor het kleine pretbederf)
* Kleine theekopjes of espressokopjes. Of oude soepkommen. Ik vond de mijne bij de kringloopwinkel.

Ook een uitgeperste sinaasappel- of citroenhelft is een supergoeie basis voor een plasticvrije vogelsnack. Schraap het vruchtvlees eruit met een scherp mesje en/of lepeltje. Prik er aan de rand 2 gaten in, recht tegenover elkaar. Laat het citrusbakje eventueel een dag of 2 op een warme plek drogen, dan wordt het harder.
* Touw
Kokosolie, smelten, zaden erin en dat in kopjes of citrushelften gieten.
Zaai je eigen zonnebloemen in mei (eerst op de vensterbank) en gebruik het zaad in kopjes (eventueel met een ‘landingstakje’ erin) of een soeplepel.

Werkwijze vogelsnacks

1. Voor 3 kleine kopjes en twee sinaasappelhelften gebruikte ik 125 gram vet en ongeveer evenveel vogelzaad.

2. Smelt het vet op een heel zacht vuurtje, voorkom dat het gaat koken, want dan wordt het te heet voor de zaden.

3. Als het helemaal vloeibaar is, roer je de zaden en rozijnen erdoorheen.

4. Lepel het spul in de kopjes en/of schillen, lekker vol.

5. Als het begint te stollen, druk je er nog wat zaad bovenop, dat ziet er leuker uit dan dat witte vet.

6. Laat afkoelen en bewaar een nachtje in de koelkast of op een koele plek. Hang je snacks op om te zien welke vogel er voor het eerst op afkomt en geniet van je vrolijk makende gasten!

Nog meer ideeën voor vogelsnacks

Alternatieven: appels of een pindasnoer. Of je laat planten met zaden staan, zoals toorts of kaardenbol. Of: hang dennenappels aan een ijzerdraad aan een tak of haak en smeer ze vol met vogelpindakaas (daar komen mussen en spechten op af) of klieder er gesmolten vet met zaden tussen, zie de tip van Elaine hieronder.
vogelsnacks

TIP van Instagram-volger @QuickElaine: smeer het vet met zaden in dennenappels en hang die in struiken en aan boomtakken.

TIP van volger Janet Westerhof: “Voer kun je zelf biologisch samenstellen: quinoa, amarant, haverzaden, gierst, tarwezaden, maanzaad. Te koop bij de natuurwinkel.”

TIP van volger Femmie Funcke-Elshout: “Ik haal de vetbollen uit hun netje en doe ze vervolgens in een silohouder.”

 
#spreadnaturelove

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.