Hele jaar
Vetbollen en vogelsnacks
In de handel zijn vetbollen in een groen netje te koop. Die zijn af te raden, omdat dieren in die netjes verstrikt kunnen raken, zoals egels. Ook vliegen ze makkelijk weg, de natuur in. Plastic vergaat op de lange duur tot minuscule deeltjes die in ons drinkwater en voedsel terecht kunnen komen.
Daarom maak ik mijn vogelsnacks zelf, zonder gebruik van onnodig en dieronvriendelijk wegwerpplastic.
Als je die zelfgemaakte vogelsnacks aan een boomtak, struik of vogelvoederhuisje voor je raam hangt, dan volg je een geweldige wildlife soap.
De koolmezen, pimpelmezen hangen eraan om lekkers te pikken en jagen elkaar weg. Zo zie je dat de koolmees de kleinere pimpelmees de baas is. De kruimels die de mezen laten vallen worden opgepikt door mussen, roodborst of merels. En de vetpotjes zijn verreweg het populairst. Ook vogels houden van vette snacks dus! Pas als ze leeg zijn, beginnen de vogels aan het losse vogelvoer of de appel. En voor het pindasnoer is acrobatiek nodig, iets wat alleen de mezen beheersen.
TIP: vogelvoer kun je het beste ‘s ochtends neerleggen of ophangen, zodat het al opgegeten is, voordat het nachtelijk ongedierte er mogelijk op afkomt.
Boodschappenlijst voor vogelsnacks
* Gemengd vogelzaad – te koop in dierspeciaalzaken, tuincentra en landwinkels OF zelfgekweekte zonnebloempitten van je eigen zonnebloemen en eventueel ongezouten rozijnen
* Plantaardig vet, in vaste vorm. Ik gebruik kokosolie/vet uit de biologische afdeling van de supermarkt. Voordeel hiervan is dat het natuurvriendelijk is geproduceerd en dat kauwen er niet van houden.
Frietvet kan ook, maar jammer genoeg wordt daar vaak palmvet voor gebruikt, waar in verre landen natuur/oerwoud voor wordt opgeofferd om dat te produceren, daar lees je hier wat meer over (excuus voor het kleine pretbederf)
* Kleine theekopjes of espressokopjes. Of oude soepkommen. Ik vond de mijne bij de kringloopwinkel.
Ook een uitgeperste sinaasappel- of citroenhelft is een supergoeie basis voor een plasticvrije vogelsnack. Schraap het vruchtvlees eruit met een scherp mesje en/of lepeltje. Prik er aan de rand 2 gaten in, recht tegenover elkaar. Laat het citrusbakje eventueel een dag of 2 op een warme plek drogen, dan wordt het harder.