Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Groene bloggers-interview Dag van de Duurzaamheid

Dag van de Duurzaamheid

In de Facebook-groep Groene Bloggers Nederland (meer dan 250 leden) ontstond het idee om op de tiende editie van Dag van de Duurzaamheid stil te staan bij onze eigen duurzame lifestyle. Want daar is elke groene blogger dagelijks mee bezig, steeds weer vanuit een andere invalshoek. De een heeft een vegablog, de ander probeert te consuminderen, of zonder afval door het leven te gaan, of… alles tegelijk aan te pakken. Hoe doen ze dat?

Voor deze Dag van de Duurzaamheid interviewt een aantal bloggers elkaar. Aan mij viel de beurt om ‘Vegasaar’ te introduceren. Onderaan deze tekst vind je links naar de andere interviews.

Dag van de Duurzaamheid

Sarina blogt op Vegasaar.com en is floormanager in een kledingzaak. Ze woont samen met haar vriend.

Wat was voor jou de reden om duurzamer te leven?

“Na te zijn geswitcht van een omnivoor eetpatroon naar een vegetarisch eetpatroon, kwam ik in contact met verschillende groene en duurzame bloggers. Hun leefstijl leek toen nog best een ver-van-mijn-bed-show. Maar na een paar documentaires te hebben gezien over de verschillende industrieën en wat die met de leefbaarheid van onze planeet doen, ging er bij mij een mentale knop om.”

Hoe ben je toen met je duurzame leefstijl begonnen?

“Door minder vaak eten onnodig weg te gooien, en zo goed mogelijk te letten op wat ik koop. Eerder haalde ik te veel in huis. Verder heb ik geïnvesteerd in een duurzaam en ethisch verantwoorde winterjas en ook de deelname aan meerdere vegan-challenges hebben me enorm geholpen.”

Op welk gebied wil je wel groener worden, maar lukt het nog niet zo goed?

“Mijn plasticverbruik zou ik graag drastisch willen verminderen. Je kunt mij best een gemakseter noemen, dit resulteert zich onder andere in afbakbroodjes, kant-en-klare vleesvervangers en kant-en-klaar pizzadeeg. Daar zit allemaal plastic omheen. Op dit moment probeer ik het al te minderen, maar zonder kan ik nog niet. Verder zou ik graag naar verpakkingsvrije winkels willen gaan om al m’n inkopen te doen. Lijkt mij een heel bevrijdend gevoel.”

Welk advies zou je andere mensen geven die willen beginnen met duurzamer leven?

“Neem er alle tijd voor. Je hoeft niet meteen alles perfect en direct te kunnen. Het is makkelijker om kleine veranderingen toe te passen en dit langzaamaan uit te bouwen, dan in één keer drastisch het roer om te gooien. Door kleine stappen te nemen, ga je het langer volhouden en blijft het overzichtelijk.”

Heb je onlangs nog een nieuwe ontdekking gedaan op vegetarisch gebied? Ik ben zelf vegetariër, en altijd op zoek naar leuke tips, nieuwe recepten, of goede producten.

“De nuggets van Vegafit (verkrijgbaar bij de Albert Heijn) zijn lekker. Je kunt ze gemakkelijk frituren, ondanks dat dit niet aangegeven staat op de verpakking. Schotel je vleesetend bezoek nuggets voor, dan merkt niemand het verschil. Alleen dat er aan deze meer smaak schijnt te zitten, maar dat kan ik niet goed vergelijken, want ik heb zelf nooit kipnuggets op.”

In verband met mijn eigen invalshoek: wat heb jij met natuur, en/of wat heb je met tuinieren of zelf voedsel telen?

“De natuur is geweldig! Hoe lekker is het om een wandeling te maken en alle kleuren en geuren elke keer weer opnieuw te ontdekken. Het lijkt wel magie, zo sterk als de natuur is. Helaas kan je geen groen in mijn huis vinden. Ik heb geprobeerd kruidenplantjes te houden, maar bij mij gaat het binnen een paar weken dood. Groene vingers heb ik nog niet. Jammer, want ik zou graag planten hebben staan en mijn eigen groenten, fruit en kruiden kunnen verbouwen. Voor nu blijven het toch bij wekelijkse bezoeken aan de markt.”

Je blog stond even in de wacht, zag ik?

“Mijn blog heeft meer dan een jaar stil gelegen, doordat mijn hoofd een warboel was en stiekem nog een beetje is. Ik kon geen rust creëren om alles van mijzelf af te schrijven. Inmiddels weet ik hier wat meer orde in te scheppen, wat zal resulteren in meer blogposts die jullie binnenkort kunnen gaan lezen. Ik heb er al zin in!”

LEESTIP

Lees Sarina’s superhandige overzicht met tips om meer vegetarisch te gaan eten en andere groene tips over consuminderen.

Wil je de andere interviews ook lezen?

Hier een lijstje met de posts van alle andere groene bloggers die meededen aan deze interviewtrein, en het interview dat ik gaf aan Yalou van We Are The Earth > lees het hier

 1. Sarina ondervroeg Hermien van Kouwe Klerenlees het interview hier
 2. Hermien ondervroeg Marieke van GreenBlush > lees het interview hier
 3. Marieke ondervroeg Tessa van Awkward Duckling > lees het interview hier
 4. Tessa ondervroeg Désirée van Aandachtige Blog > lees het interview hier
 5. Désirée ondervroeg Lindsey&Romy van Good Forlees het interview hier
 6. Lindsey & Romy ondervroegen Sara van Mevrouw Miauw > lees het interview hier
 7. Sara ondervroeg Nienke van She Took The Leap > lees het interview hier
 8. Nienke ondervroeg Mirjam van Een Goed Verhaal > lees het interview hier
 9. Mirjam ondervroeg Linda van Zaailingen > lees het interview hier
 10. Linda ondervroeg Djuli van MintGreenMind > lees het interview hier
 11. Djuli ondervroeg van Yalou van We Are The Earth > lees het interview hier

 

Eén antwoord op “Groene bloggers-interview Dag van de Duurzaamheid”

 1. […] Green Mind een interview met mij, Sarina van Vegasaar met Hermien van Kouwe Kleren en Katja van DailyGreenspiration met Sarina! […]

Reageren is niet mogelijk.