Ecologisch logeren in Het Groene Huisje

groene huisje

Douchen doe je met een thermoskan, het composttoilet ‘trek je door’ met een schep hennepvezel. De verlichting komt van een stel handige Ikea-lampjes op zonnecellen en je telefoon opladen, lukt op deze stroomvrije plek niet, dus zet die maar op de spaarstand. Logeren in het Groene Huisje in het Groningse gehucht Molenrij is een hele ervaring, die ik kan aanraden wanneer je hevig verlangt naar rust, ruimte en eenvoud. Een nachtje Back to basic. Een nachtje ontdekken wat een mens in wezen gelukkig maakt.

Slapen in Het Groene Huisje is een belevenis, die je ook met z’n tweeën kan ondergaan – er zijn twee aparte bedden – maar ik moet zeggen: in je eentje heeft het wat extra’s. Je bent op jezelf aangewezen in een natuurlijke omgeving en dat is fijn. Je leeft even in een rustbubbel, een cocon.

En dan de twee eigenaren. Hartelijk en gastvrij laten ze je meegenieten van hun minilandgoed, met vijver, bos, moestuin, boomgaard en bijenstal en een troepje ganzen en loopeenden. Het Groene Huisje dat er sinds enkele jaren is neergezet, is de Bio B&B van culinair groenauteur Alma Huisken en fotografe en coach Doortje Stellwagen.

Het bijzondere onderkomen is via crowdfunding tot stand gekomen en getimmerd door een vakman uit Nederlands lariks, eik en populier. Het is 100% ecologisch geïsoleerd. Er is geen waterleiding, geen stroom, geen wifi. Maar wel een uitzicht.

En er is heel wat te beleven!

groene huisje

Met genoegen at ik mijn maaltijdsalade op de veranda, met uitzicht over de weilanden. Zag ik nou een haas wegschieten?

Met plezier waste ik me met warm water uit de thermoskan en poetste ik mijn tanden, staand op mijn blote voeten in het gras.

Met open mond aanschouwde ik de fonkelende sterrenhemel toen ik mijn middernachtelijk tochtje naar het composttoilet maakte.

Met grote vreugde ontwaakte ik toen de ganzen gakkend en klapperend in het weitje voor de veranda spookten.

En wow, met grote ogen keek ik naar het gigantische ontbijt dat ik onder de notenboom geserveerd kreeg, met keus uit een bio-ei van een kip of een eend, met verse honing, yoghurt uit de streek, zelfgemaakte jam, speltbrood en allerlei ander lekkers. De tafel stond vol.

groene huisje

groene huisje

groene huisje

Weg van het drukke westen

In 2002 vonden Doortje en Alma hun toenmalige woonplaats Haarlem te rumoerig en vol worden. “We wilden het drukke westen verlaten. In onze woonomgeving moesten we – zoals we dat zelf noemden – anticyclisch recreëren. Dus: op zondagavond of ‘s nachts gaan wandelen, om niet met honderden anderen in de duinen te lopen.” Dat vonden ze op een gegeven moment een beetje overdreven, en aangezien ze alle twee freelancer waren en dus best ook ergens anders konden wonen, gingen ze op zoek naar een nieuwe plek, met een lap grond. Doortje had een stadstuintje en Alma een volkstuin.

Prikken op de kaart van Nederland

Eerst zochten ze nogal breed: boven de grote rivieren. Dat schoot niet erg op. Toen Alma op een dag blind prikte op de kaart van Nederland, werd het zoeken beperkt tot Molenrij, ook fijn: vlakbij de Waddenzee.

In 2003 vonden de twee een dorpsboerderij met een knots van een tuin (1 hectare) in Molenrij, op het zogeheten Hogeland. Ze noemde hun nieuwe bezit De Groene Luwte en begonnen er ecologisch te tuinieren met een biodynamische moestuin en boomgaard. En ook kwamen er kippen, ganzen, eenden en bijen. Omdat Alma schrijfster is en Doortje fotografe, publiceerden ze al gauw een serie groene boeken, zoals Van Het Land, het vuistdikke Met Mest En Vork en Dichter bij de bij.

Leven met de seizoenen

Alma en Doortje leven en werken met de seizoenen, wat betekent dat het voorjaar is voor het geven van cursussen, de zomer er is voor de open dagen en de verhuur van Het Groene Huisje, in de herfst wordt er maandelijks gekookt voor gasten en in de winter is het even iets rustiger.

groene huisje

In de biodynamische moestuin groeit van alles, van Oost-Indische kers, tot courgette tot mais.

groene huisje

Er groeide een bos bamboe op het terrein, dat Doortje kapte, want bamboe groeit als een gek en is een uitheemse soort die niet in een Nederlandse ecologische tuin thuishoort. De takken vormen nu enorm lange staken voor bonen.

Rechtsboven zie je de vrucht van de mispel. Daar kun je een lekkere gelei van maken, om bijvoorbeeld bij een kaasplankje te serveren.

Onder: flespompoen en vurige snijbiet.

groene huisje

Alma volgde een biodynamische imkersopleiding en houdt nu ook bijenvolken, wat de tuin extra levendig maakt en zorgt dat alle bloemen goed worden bestoven.

groene huisje

Details in een tuin, ik heb er wat mee 🙂

groene huisje

Waar mogelijk, wordt het water opgevangen, zelfs het regenwater dat van de kassen druipt, komt in een gootje dat leidt naar een flinke ton. Zo kun je de tuin sproeien zonder kraanwater te verspillen.

groene huisje

Augustus: in de kassen worden tomaten en paprika’s gekweekt en hangen uien en knoflook te drogen.

alma huisken en doortje stellwagen
De gastvrije eigenaren van Het Groene Huisje: Alma Huisken en Doortje Stellwagen

 

Informatie over Het Groene Huisje

Wil je niet alleen slapen en ontbijten in Het Groene Huisje, maar ook dineren? Dat kan bij een verblijf van 2 nachten of meer. Check deze pagina voor info daarover.

Doen in de omgeving van Het Groene Huisje

 

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.