Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

108 x stadsgroen op Haagse Proef de Natuur-kaart

den haag clingendael

Hagenaars en Hagenezen: zoek je groen in je buurt, dan vind je dat voortaan op de Proef de Natuur-kaart. Daar staan 108 groene hotspots in Den Haag op. Genoeg om volop te genieten van stadsnatuur en om inspiratie te vinden voor eigen groene activiteiten.

De hofstad kent veel parken, zelfs een heus bos en ligt ook nog eens aan duin en strand. Maar ook in de wijken zelf zijn verschillende plekken waar je even je groene neus kunt halen.

proef-de-natuur-kaart

Proef de Natuur-kaart

Op zich in Den Haag best wel een groene stad, hoewel ik zelf altijd een beetje akelig wordt van de steenwoestijnen rondom het CS en op industrieterrein de Binckhorst. De Haagse Makers vinden terecht dat het op veel plekken nog groener kan, maar ontdekten gelukkig steeds meer groene initiatieven van bewoners die hun leefomgeving verbeteren met groen, zoals stadstuinen, daktuinen, moestuinen.

Al dat groen hebben zij nu in beeld gebracht op één stadsplattegrond. Van de bekende parken en bosjes, tot wilde stadsnatuur en productietuinen. Het lokaal en duurzaam verbouwen van voedsel, krijgt ook in Den Haag steeds meer belangstelling. Op braakliggend terrein en bovenop kantoorgebouwen worden tegenwoordig sla en tomaten verbouwd.

De kaart bevat een categorieën als Buurtuinen, Voedselproductie, Parken en Bossen, Stads- en Buurtboerderijen, Horeca en Winkels, Imkers, Buurt-, School- en Volkstuinen.

proef-de-natuur-kaart

Verrassingskaart

Als oud-bewoner van 070 bekeek ik de kaart met grote interesse.  Bijzonder: het viel me op dat er veel buurttuinen zijn waarvan ik het bestaan niet wist, zelfs in mijn oude buurtje waar ik toch 10 jaar woonde. Ook leuk vond ik de ontdekking dat er drie imkers in de stad actief zijn en dat er op wel acht plekken voedsel wordt verbouwd.

Jammer: dat je topografisch wel heel sterk moet zijn om te snappen waar de markante oriëntatiepunten als Laan van Meerdervoort of de treinstations zijn, voor mijn gevoel hadden die wel aangegeven mogen worden om de kaart beter te kunnen gebruiken.

Verbinden en aanmoedigen

De Proef de Natuur-kaart is gemaakt als motivator. De initiatiefnemers hopen de groene bewoners ermee verbinden en willen anderen aanmoedigen zelf ook groener te gaan doen. “Door bijvoorbeeld voedsel uit eigen stad te kopen, op je dak of in je tuin meer planten te zetten, of door zelf groenten of kruiden te gaan verbouwen.”

Hier in 070 haal je de Proef de Natuur-kaart

De kaart is gedrukt in een oplage van 5000 en gratis verkrijgbaar bij het VVV kantoor in Den Haag en bij de groene Bar&Zo aan de Prins Hendrikstraat 103.

Meer lezen over de Proef de Natuur-kaart

Op de blog van een van de makers, Floor Korte, staat nog meer info.

Meer lezen over groen Den Haag

Blogartikel over de rhododendrontuin en Japanse Tuin op landgoed Clingendael.