Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Zo maak je cadeautjes van je pannenkoekplant of begonia

GROEN GELUK * Maak één grote plantenfamilie door te stekken. Dan krijgen je kamerplanten ineens vele nakomelingen. Mooie cadeautjes voor jezelf of om weg te geven.

Nodig:

  • Biologische zaai- en stekgrond Speciale potgrond met hoogwaardige natuurlijke grondstoffen als turfstrooisel, zand en mest. Ook zit er voor twee maanden voeding in, wat zorgt voor een goede kieming en wortelontwikkeling.
  • Stekpoeder Dit groene poeder bevat plantenhormonen waardoor plantenstekken beter wortelen. Ook gaat het poeder beschimmeling van de stekwond tegen.
  • Biologische plantvoeding
  • Regenwater
  • Een schoon, scherp chirurgen- of stanleymesje
pannenkoekplant

De pilea is een cadeautje van een plant

Deze geinige plant was een tijdje geleden een heuse Instagram-hit. Ineens leek-ie massaal bij iedereen in de huiskamer te staan: de pannenkoekplant, oftewel de Pilea peperomioides. Met ronde, glanzende blaadjes als platte koekjes, vandaar de naam.

Sommige mensen noemen de Pilea ook wel Chinese Muntenplant. Vanwege de ronde bladeren, maar ook omdat hij oorspronkelijk uit China komt. Daar is hij halverwege de vorige eeuw ontdekt door een Noorse missionaris. Die gaf daarna in zijn eigen land regelmatig Pilea-stekjes cadeau en zo groeide dit snoepje uit tot een bekende kamerplant in Noorwegen.
Daarom zie je de pannenkoekplant veel in Scandinavische interieurs. En aangezien het Scandinavische design momenteel ultra hip is, lift de Pilea met de trend mee en reist hij nu de hele wereld over.

Gemakkelijk te stekken

Dat de Pilea peperomioides zo populair wist te worden, is dus te danken aan het gemak waarmee hij te stekken is. Dat maakt het tot een dankbare kamerplant, want je kunt er dus vele groene cadeautjes uit halen.

Er zijn twee manieren waarop de plant nieuwe baby’s krijgt. Sommige kleine pilea’s groeien aan de moederstengel en andere komen op uit de aarde.

Snijd of knip die kleintjes los en zet ze in glas water zodat er wortels ontstaan. Of plant ze direct in vochtige potgrond. De maanden maart en april zijn voor het stekken een goede periode.

VERZORGINGSTIP: Kies voor de Pilea peperomioides bij voorkeur een geglazuurde pot, want terracotta trekt iets te veel vocht weg uit de kluit. Het is beter dat die juist wat nattig blijft. De Pilea peperomioides staat graag op een lichte plek, maar niet knoertheet. Dus zet ‘m in de zomermaanden zeker niet pal op het zuiden voor een raam. En houd ‘m in de winter weg bij de verwarming, want dan wordt het ‘m te droog. Geef de pannenkoekplant verder eens in de twee weken een beetje voeding. Dan kan hij een hele tijd mee en zorgen voor volop nieuwe cadeautjes.

Bladbegonia: stekt als de beste

Bladbegonia’s (Begonia rex) kun je ook heel makkelijk vermeerderen. Snijd enkele blaadjes met een scherp mesje af. Het uiteinde doop je tot 1 centimeter in stekpoeder. De stek zet je vervolgens in een potje met de potgrond, geef ze (regen)water met biologische plantenvoeding.

Verpotten moederplant

Als je nu dan toch met potten en aarde in de weer bent… Wanneer de moederplant alweer een hoop is gegroeid de afgelopen tijd, dan kun je ook deze verpotten. Tip: kies altijd een pot die zo’n twintig procent groter is dan de oude.

Planten stekken

Heb jij goede ervaring met bepaalde planten stekken? Ik hoor het graag!

Bladbegonia en pannenkoekplant.

Geef een reactie